Tässä ohjeessa käydään läpi kemikaalien riskiarvio Impactissa ja sen tekeminen.
Kemikaalien riskiarviot löydät kemikaalirekisterin ja kemikaalikohtaisesti kemikaalin omalta riskiarviointi-välilehdeltä. Kemikaalirekisterin riskiarviointi-välilehdellä on näkyvissä mittari, joka kertoo, mikä on kokonaisuudessaan yrityksen kemikaalien riskiarviointien tilanne. Samoilla värikoodeilla riskiarvioinnin tila on näkyvissä myös kemikaalilistauksessa.
- harmaa = riskiarviointia ei ole tehty
- vihreä = riskiarviointi ajan tasalla
- punainen = riskiarviointi myöhässä
Kemikaalien riskiarvioinnit ovat niiden tekemisen jälkeen ajan tasalla Impactissa kaksi (2) vuotta, jonka jälkeen ne automaattisesti muuttuvat tilaan riskiarviointi myöhässä.
Riskiarviontilistauksen voi järjestää käytön, riskiarvioinnin eri osa-alueiden, muokkaajan tai tekopäivämäärän mukaan. Järjestäminen tapahtuu klikkaamalla haluamaansa filtteriä.
Riskiarvioinnin tekeminen
Riskiarvioinnin kemikaalille pääsee tekemään kemikaalikohtaisesta näkymästä riskiarviointi-välilehdeltä. Alla on käyty läpi riskiarvioinnin tekeminen.
Riskiarvioinnin aloittaminen ja perustietojen syöttäminen
Klikkaa + Lisää riskiarviointi -painiketta aloittaaksesi riskiarvioinnin teon valitsemallesi kemikaalille. Ole tässä vaiheessa tarkkana, että aloitat riskiarvioinnin teon oikealle kemikaalille. Riskiarvioinnille valittua kemikaalia ei voi vaihtaa jälkikäteen.
Lisää avautuvaan näkymään ensimmäiseksi riskiarvioinnille nimi. Nimi auttaa myöhemmin listauksessa tunnistamaan, mistä riskiarvioinnista on kulloinkin kyse. Esimerkiksi kemikaalin käyttötilanne, jolle riskiarviointi tehdään voi hyvin toimia riskiarvioinnin nimenä. Valitse nimi kentän alla olevaan kenttää avautuvasta organisaatiopuusta kohde, jonne riskiarviointi tehdään.
Vielä viimeisenä yleisissä tiedoissa on kemikaalin olomuodon valinta. Valitse riskiarviointiin se kemikaalin olomuoto, jossa kyseinen kemikaali on käytössä riskiarvioinnin kohteena olevassa tilanteessa.
Kemikaalin altistumis- ja käyttötietojen syöttäminen
Riskiarvioinnille kerätään altistumistieto altistumistavan sekä altistuneiden henkilöiden lukumäärän avulla. Altistumistavat on listattu riskiarviointiin, mistä voit valita kaikki ne tavat, joilla kemikaalille voi altistua riskiarvioinnin tilanteessa. Tämän alle pystyt syöttämään altistuneiden henkilöiden lukumäärän. Lisäksi olennaisena osana altistumistietoja ovat olosuhteet työpaikalle. Niille on varattu avoin teksti kenttä, johon voidaan kuvata olennaisilta osin tarvittavat tiedot.
Lisää kemikaalin altistumistietojen alle kemikaalille käyttöaika ja vuosittainen käyttömäärä. Kyseiset kohdat koostuvat kahdesta kentästä; toiseen pystyt täyttämään numeraalisen arvon ja toiseen voit valita yksikön, jolla tieto syötetään riskiarvioinnille.
- Käyttöaika: Kertoo millä taajuudella työntekijät altistuvat kemikaalille.
- Käyttöaika voidaan syöttää jossain seuraavista aikayksiköistä: tuntia päivässä, tuntia viikossa tai viikkoa vuodessa.
- Käyttömäärä: Kertoo kuinka paljon kemikaalia käytetään vuodessa kyseisessä käyttötavassa.
- Käyttömäärä voidaan syöttää jossain seuraavista aikayksiköistä: litraa, kilogrammaa, tonnia tai kuutiota.
Itse riskiarvioinnin tekeminen
Kun perustiedot on syötetty riskiarvioinnille, päästään täyttämään itse riskiarviointia. Riskiarviointi on jaettu kolmeen osa-alueeseen: terveys, ympäristö ja tulipalo. Kullekin osa-alueelle tulee pohjariski käyttöturvallisuustiedotteesta automaattisesti sen eri H-, P- ja vaaralausekkeiden pohjalta. Nämä vaaralausekkeet jakautuvat seuraavan taulukon mukaisesti eri riskitasoihin, joihin sitten yhdistetään syötetyt arvot, jolloin muodostuu riskiarvioinnin antama tulos.
Terveys
Terveyteen liittyvien riskien kohdalla käyttöturvallisuustiedotteesta tulevien arvojen lisäksi syötetään käyttötapa ja käyttötaajuus, jotka vaikuttavat syntyvään riskiarvoon. Käyttötavalla otetaan kantaa siihen, miten kemikaalia riskiarvioinnin tapauksessa käytetään kuten:
- Onko kemikaali käytössä suljetussa, puoliavoimessa vai avoimessa järjestelmässä?
- Kuinka laajalle alueelle kemikaalia levitetään käytön yhteydessä?
- Muodostuuko kemikaalista höyryä, pölyä tai aerosoleja käytön yhteydessä?
Käyttötilannetta vastaavan riskitason löytämisen helpottamiseksi näitä eri tilanteita vastaavia esimerkkejä on kirjattu kullekin riskitasolle. Samoin myös käyttöajalle on asetettu esimerkkejä, joiden avulla pystytään valitsemaan oikea käyttöaika kuvaan kulloistakin tilannetta.
Ympäristö
Ympäristöön liittyvien riskien kohdalla käyttöturvallisuustiedotteesta tulevien arvojen lisäksi syötetään todennäköisyys kemikaalin päätymiseksi luontoon. Todennäköisyys peilataan siihen, miten usein kemikaali on riskiarvioinnin tilanteen mukaisessa käytössä. Riskiarviointi ei ota numeraalisen riskitason laskentaan mukaan kemikaalin käyttömäärää. Mikäli tämän haluaa arvioida mukaan laskennalliseen arvoon, tulee tähän tehdä sisäiset ohjeet, miten kemikaalin käyttömäärä vaikuttaa valittavaan arvoon. Yksiselitteisten ohjeiden tekeminen on tässä tärkeää, jotta riskiarvioinnit ovat tällöinkin verrattavissa toisiinsa.
Tulipalo
Tulipaloon liittyvien riskien kohdalla käyttöturvallisuustiedotteesta tulevien arvojen lisäksi syötetään kemikaalin syttymisen tai räjähdyksen todennäköisyys. Todennäköisyys peilataan siihen, miten usein kemikaali on riskiarvioinnin tilanteen mukaisessa käytössä. Riskiarviointi ei ota numeraalisen riskitason laskentaan mukaan kemikaalin käyttömäärää. Mikäli tämän haluaa arvioida mukaan laskennalliseen arvoon, tulee tähän tehdä sisäiset ohjeet, miten kemikaalin käyttömäärä vaikuttaa valittavaan arvoon. Yksiselitteisten ohjeiden tekeminen on tässä tärkeää, jotta riskiarvioinnit ovat tällöinkin verrattavissa toisiinsa.
Mikäli tässä vaiheessa riskitasot eivät ole halutulla tasolla tai riskiarvioinnissa on havaittu poikkeamia, voit riskiarvioinnin loppuun kirjata korjaavat toimenpiteet käyttöön liittyvien riskien madaltamiseksi, sekä mahdolliset muut kommentit. Paina lopuksi tallenna, jolloin riskiarviointi tallentuu listaukseen.
Riskinarvioinnin versiointi ja versiohistoria
Mikäli kemikaalille on aiemmin tehty jo riskinarviointi ja se halutaan tehdä uudelleen, onnistuu se painamalla kemikaalin kohdalla "+ Uusi versio" -painiketta. Tämä kopioi aiemmasta riskinarvioinnista tiedot uuden version pohjalle ja tietoja voi muokata haluamallaan tavalla. Uudesta riskinarvioinnista syntyy uusi versio - näin myös aiemmin tehdyistä riskinarvioinneista jää versiot talteen, mikäli niitä halutaan tarkastella tulevaisuudessa.
Aiempia versioita voit tarkastella avaamalla kemikaalin "Riskinarviointi" -välilehdeltä ja vaihtamalla versiota oikeasta yläkulmasta.
Riskinarvioinnin teko -video
Kohdat, joissa on *-merkintä ovat pakollisia kohtia, mitkä on vähintään täytettävä ennen tallentamista.
Riskiarviointia pääsee jälkeenpäin muokkaamaan klikkaamalla halutun riskiarvioinnin auki. Tehdystä riskiarvioinnista voi muokata kaikkea muuta paitsi kemikaalia, jolle kyseinen riskiarviointi on tehty. Muokkaus-tilasta pääset myös kopioimaan riskiarvioinnin pohjaksi uudelle riskiarvioinnille samalle kemikaalille.
Riskiarvioinnin voi myös tulostaa muokkausnäkymästä.