Matriisit välilehti, Riskinarvioinnin analytiikka

Tässä ohjeessa käydään läpi Matriisit välilehden sisältö ja miten sitä voidaan käyttää datan tarkasteluun.

Matriisit välilehti mahdollistaa yrityksen riskien ja riskitasojen visuaalisemman tarkastelun ja seurannan. Tämän mahdollistamiseksi tulee halutuissa työkaluissa käyttää matriisikomponenttia, jolloin saadaan dataa matriisit välilehdelle. Tarkemmin tietoa matriisikomponentista löydät erillisestä ohjeesta.

Matriisit välilehdellä voidaan esimerkiksi tarkastella yrityksen seuraavia asioita.

• Riskien kokonaisseuranta eritasoilla; yritystaso, yksikkötaso, osastotaso, työtaso, jne.
  • Riskien kokonaismäärän ja riskiarvojen keskiarvon seuranta.
  • Jäännösriskien kokonaismäärän ja riskiarvojen keskiarvon seuranta.
  • Matriisikuvaajan kautta tiettyihin riskeihin sukeltaminen.

Matriisien tarkastelu

Muiden välilehtien tapaan tulee Matriisit välilehdellä valita haluttu taso sekä pohja/pohjat riskien tarkastelua varten. Välilehdelle tulee näkyviin valintojen jälkeen valitussa/valituissa pohjissa käytetyt matriisit. Jokaisen pohjan matriisit tulevat omiksi matriiseiksi allekkain sisältäen kaikki kyseiseen pohjaan täytetyt riskit.

Matriisien alla on näkyvissä kunkin matriisin sisältämän riskien lukumäärä ja keskimääräinen riskitaso. Tämä mahdollistaa helpomman alku- ja jäännösriskitasojen vertailun.

Matriisien riskeihin pääsee pureutumaan tarkemmin klikkaamalla matriisista haluttua riskitasoa. Tällöin Impact avaa tason riskit omaan matriisiin sekä matriisin alle riskeihin liittyvän havaintojen listauksen. Tässä näkymässä voidaan tarkastelle valittua/valittuja riskejä tarkemmin.

Vielä tarkemmin valitun/valittujen riskien havaintoihin päästään tarkastelemaan listauksen eri sarakkeitten avulla. Listauksen sarakkeilla voidaan tuoda näkyviin tietoja riskeihin liittyvistä havainnoista ja vertailla niitä helposti. Yksittäisen riskin havainnon sisältöön pääsee tarkastelemaan klikkaamalla sitä, jolloin Impactiin avautuu kyseisen havainnon tehtävänäkymä. Avautuvassa ikkunassa ovat näkyvissä havainnon sisältö sekä mahdolliset korjaavat toimenpiteet havaintoon sekä riskiin liittyen.

Yksittäisen riskin havaintoon pureutumisen jälkeen tehtävä näkymästä pääsee takaisin painamalla sulje x ja sen jälkeen takaisin yleiseen kaikki riskit sisältävään matriisiin pääsee matriisien yläpuolella olevan Takaisin-painikkeen avulla.

Riskien havaintojen lista

Välilehdeltä matriisien alta löytyy aina valitun/valittujen pohjien havaintojen lista. Lista toimii samaan tapaan kuin Havaintolista välilehden havaintolista.

Listalta voidaan hakea haluttuja havaintoja hakukentästä kaikkien sarakkeiden tietojen avulla. Haku on avoinhaku. Lisäksi listauksen järjestystä voidaan muuttaa valittujen sarakkeiden avulla, klikkaamalla halutun sarakkeen otsikko. Tällöin Impact järjestää listauksen kyseisen sarakkeen arvojen mukaan. Klikkaamalla saman sarakkeen otsikkoa uudelleen kääntyy listaus päinvastaiseksi.

Välilehden listauksen sarakkeisiin voi vaikuttaa omilla valinnoillaan Sarakkeet-valikon kautta:

1. Klikkaa Sarakkeet-painiketta, josta avautuu alasvetovalikko.
  2. Valikoi mitkä kentät haluat näkymään klikkaamalla niitä alasvetovalikon listauksesta.
  3. Kentät ovat valittuna sarakkeiksi, kun ne ovat tummennettuina.
  4. Sulje lopuksi alasvetovalikko klikkaamalla uudelleen Sarakkeet-painiketta.

Listan tulostaminen

Matriisit välilehden listauksen pystyy tulostamaan samaan tapaan Exceliin kuin Havainto- ja Dokumenttilista välilehtien listaukset. Lista saadaan tulostettua seuraavien ohjeiden mukaan:

1. Tee haluamasi suodatukset, havaintolistauksessa valitse myös haluamasi sarakkeet näkyviin.
  2. Paina Luo Excel.
  3. Avaa ladatuista tiedostoista juuri lataamasi Excel.

Seuraavat asiat on hyvä huomioida Exceliä tulostettaessa.

• Havaintolistaan valittu kuva sarake tulostaa Exceliin kuvan tiedot, mutta ei itse kuvia.
  • Maksimi rivimäärä Exceliin siirrettäessä on 2 000 riviä. Tätä suuremmat listat tulee tulosta osissa ulos Impactista ja liittää sen jälkeen käsin yhteen.